1x1

2

U petak 19. siječnja 2024. godine, u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke, održana je 14. sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Vijeće je tijelo Vlade Županije Zapadnohercegovačke, ima savjetodavnu ulogu u procesima definiranja, provedbe, monitoringa, evaluacije i izvještavanja u realizaciji prioriteta u Županiji Zapadnohercegovačkoj i djeluje u skladu s načelima partnerstva i suradnje.

Stručne i administrativne poslove za potrebe rada Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj obavlja Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Predsjednik Vlade Predrag Čović je upoznao prisutne s dnevnim redom 14. sjednice, koji je od strane članova Vijeća usvojen. Na sjednici Vijeća razgovaralo se o potrebi izrade Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i edukaciji, kojim bi se povećala kvaliteta srednjeg strukovnog obrazovanja te uskladilo obrazovanje s potrebama tržišta rada. Gradonačelnici i načelnici su podržali i prihvatili ciljeve donošenje novog Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i edukaciji, te iskazali spremnost na suradnju i potporu u implementaciji i provođenju novog Zakona, a u cilju da program srednjeg strukovnog obrazovanja odgovori potrebama tržišta rada.

Jedna od točka dnevnog reda bila je i digitalizacija javne uprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj, odnosno koordinaciji aktivnosti između Županije Zapadnohercegovačke i gradova/općina, kao i zajedničkom pristupu digitalizaciji. Ministar Lasić istaknuo je potrebu da se napravi zajednički Registar administrativnih postupaka, kao prvi korak u procesu digitalizacije. Zaključeno je da je proces digitalizacije javne uprave u ŽZH važan i neophodan proces, te da će županijska tijela uprave zajednički sa jedinicama lokalne samouprave krenuti u realiaciju ovog projekta.

Ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije Ivan Jurilj predstavio je prijedlog metodologije o načinu izrade i provedbe programa utroška sredstava iz Proračuna Županije Zapadnohercegovačke.

Sjednici Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj nazočili su svi članovi Vijeća, osim ministra gospodarstva. Također su nazočili i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Daniela Perić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimir Širić i ministar pravosuđa i uprave Vjekoslav Lasić.