1x1

k5c 1Izaslanstvo Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Županije Zapadnohercegovačke posjetili su gradilište mostova na rijeci Studenčici i Trebižat, na trasi Autoceste Koridora Vc, dionica Zvirići u općini Ljubuški.

Izvođač radova ova dva mosta je domaća građevinska firma "HERING" d.d. za pojektiranje i graditeljstvo Široki Brijeg.

O detaljima projekta i gradnji izaslanstvo je upoznato od strane Voditelja gradilišta dipl. ing. građ. Zlatka Čerkeza i dipl. ing. građ. Maria Jurišića. Na gradnji spomenutih mostova primjenjuju se najsuvremenije metode i tehnologije građenja. Vrijedno divljenja je da jedna domaća tvrtka gradi tako zahtjevne objekte. Posebno zanimljiva je gradnja mosta na rijeci Studenčici. Most se gradi metodom tzv. slobodne konzolne balansne gradnje. Sastoji se od 6 polja, ukupne duljine 550 metara dok središnja polja imaju raspon stupova od 120 metara. Najviši stup je visok 81 metar.

k5c 2

Most na rijeci Trebižat je manjih raspona. Ukupna dužina mosta je 280 metara, a najviši stup je 70 metara.

U oba slučaja rade se po dva paralelna mosta za svaki pravac autoceste.

Predviđeni završetak radova na izgradnji ovih mostova je planiran do polovice slijedeće godine.

Prema izjavama glavnih inženjera sa tehnologijom izgradnje na ovim objektima upoznaju se studenti građevinskih fakulteta sa svojim profesorima iz Mostara, Splita i Sarajeva kao i eminentni stručnjaci iz područja gradnje mostova.